» PERİODONTOLOJİ DİŞ ETİ HASTALIKLARI TEDAVİSİ

Dişeti hastalıkları, dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihabı hastalıklardır. Dişi çevreleyen kemikte ve yumuşak dokularda yıkıma neden olduğundan hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir.En yaygın periodontal hastalıklar olan gingivitis(basit dişeti hastalığı) ve periodontitis(ilerlemiş diş eti hastalığı),daha az yaygın olan diğer periodontal hastalıklar gibi kronik bakteriyel enfeksiyonlardır.

Tüm populasyonun %80’ninde ağızlarının en azından bir bölgesinde gingivitis görülmektedir. Diş eti hastalıklarının en en önemli nedeni yetersiz ağız bakımıdır. Bunun yanı sıra diştaşı oluşumu, uygun olmayan diş restorasyonları bazı sistemik rahatsızlıklar veya genetik yatkınlık gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.

Sağlıklı diş etinin açık pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak ama pütürlü bir görünümü vardır.


» GİNGİVİTİS ( BASİT DİŞETİ HASTALIĞI ) NEDİR  ?

Gingivitis (basit dişeti hastalığı), ağız hijyeninin yeterli olarak sağlanamadığı durumlarda oluşan dişeti hastalığıdır. Başlangıçta sadece diş etini etkiler.

Bu aşamada ağız kokusu, diş etlerinde şişme, kızarıklık ve parlak görünüm, fırçalama sırasında ya da kendiliğinden oluşan kanama gibi belirtiler gösterir hastalığının en önemli nedeni bakteri plağı ve diş taşlarıdır bunlar dışında bazı ilaçların kullanımı, hamilelik, puberte veya menapoz dönemleri gibi hormonal dengesizliklerin olduğu dönemlerde gingivitise neden olmaktadır.

Bakteri plağına bağlı olarak gelişen gingivitisin, hekimin uyguladığı diş yüzeyi temizliği ve altı ayda bir yapılacak düzenli kontroller ile iyileşmesi mümkündür. En önemli faktör, hastanın doğru ve düzenli bir şekilde uyguladığı kişisel ağız bakımıdır.
  
Bu aşamada yeterli tedaviler uygulanmazsa dişler etrafında biriken bakteri plağı ve diş taşlarının etkisiyle sırasıyla diş eti, diş kökünü kemiğe bağlayan lifler ve dişi destekleyen kemikte yıkım oluşur. Kronik Periodontitis adı verilen bu enfeksiyonun
ilerlemesi dişin kaybına neden olur. 


» PERİODONTİTİS  

Belirtileri; dişetinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, dişeti çekilmesi, dişeti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, apse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur. Ağrı genellikle apse oluşumu ile birlikte görülür.

Eğer dişeti hastalığı başlangıç dönemindeyken tedavi edilmezse, kısa zaman içerisinde diş köklerinin çevresindeki kemik dokusu kaybedilmeye başlar. Belli bir miktardan fazla kemik kaybı olduğunda, dişler bulundukları konumdan hareket ederek yer değiştirmeye ve sallanmaya başlarlar. Bunun sonucunda da dişlerin kaybı kaçınılmaz olur.


» DİŞETİ HASTALIĞINI ÖNLEMENİZ MÜMKÜNMÜDÜR?

Dişeti hastalıklarından korunmak için yapabileceğiniz şeyler ağız hijyenini çok yüksek tutmak ve düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmamaktır. Ağrısız ilerleyen bir hastalık olduğu için hasta farkettiğinde çoğu zaman yıkım miktarı çok fazla olmaktadır. Bu nedenle erken teşhisi çok önemlidir.

Vakaların çoğunda ereken dönemde teşhis edilen Dişeti hastalıkları için, diştaşı temizliği ( Detartraj ), bakteri plağının ortamdan uzaklaştırılması ve kök yüzeyi düzeltmesi yapılması tedavi için yeterlidir daha ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir Muahakkak hastanın ağız hijyenine dikkat   etmesi başarılı bir tedavi için gereklidir.


Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
Bu bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.